NA PRISOJNEM POBOČJU

»Povežite se z naravo in našli boste izgubljene sanje«

ZGODOVINA KOČE IN POSESTVA

Koča Dobnik ali kakor jo poznajo domačini Koča Spodnji Dobnik, se nahaja na prisojnem pobočju Rdečega Brega okoli 2 kilometra severozahodno od Lovrenca na Pohorju. Do zemljišča vodi makadamska dovozna pot.

Koča je bila zgrajena v začetku 19. stoletja. Žal ni natančnih podatkov katerega leta, saj domačini že vrsto let govorijo, da je stara vsaj 200 let. Koča je bila del večjega kmečkega posestva, katere glavna kmečka hiša je pogorela že konec 19. stoletja. Manjša koča pa je bila od glavne hiše oddaljena nekaj sto metrov in je bila namenjena hlapcem.

Prvotno je koča obsegala le dva preprosta prostora, manjšo kuhinjo in spalnico. V šestdesetih letih 20. stoletja so hiši dodali hodnik in še dva prostora na mestu, kjer je prej stala drvarnica. Popolnoma je bila adaptirana med leti 2011 in 2014, ko je bilo obnovljeno ostrešje in vsi notranji prostori. Del hiše še vedno sestavljajo prvotne tesane brune, ki so nekoč bile zatesnjene z mahom in glino. Koča ima svoje vodno zajetje, saj je področje bogato z vodnimi izviri.

V našo družino je posestvo prišlo v začetku 20. stoletja.

POSESTVO

Če se odpravite na kratek sprehod po našem posestvu, preko travnikov in gozda, boste odkrili velik sadovnjak jablan. Usedite se v senco pod krošnjo in ugriznite v sočen sadež.

V dolini sadovnjaka leži čudovit, barvit čebeljnjak, v gozdu pa že postavljamo oboro za muflone.

Dobnik v 70-ih
SearchKoča Dobnik
Share:
Profiles:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website. Update my browser now